Frågor om linser? Problem med linserna?

Linser är jättebra och lätta att använda, men ibland kan man ha problem med linserna eller undra hur man gör när man sätter i och tar ut linser. Här nedan finns svar på många frågor om linser.

Hur snabbt vänjer man sig med att ha linser?

För en del går det på direkten, för andra kan det ta några dagar att vänja sig vid linserna. Dels på grund av att ögats slemhinna inte är van att känna linsen och dels att det du ser kan kännas lite förminskat eller förstorat jämfört med hur du ser med glasögon.

Mitt öga är rött och irriterat - kan jag ha linser då?

Sätt inte in linsen om ögat är rött, irriterat eller om du har en infektion i kroppen. Om linsen skaver eller är obehaglig ska den inte användas. Rådfråga din optiker om du är tveksam. Trasiga linser ska inte användas, inte heller en lins som är för gammal. Använd inte linser i lokaler med giftiga ångor eller lösningsmedel. Med sunt förnuft kommer man långt.

Kan man sova med linser?

Sov inte med linser som inte är speciellt anpassade för detta. Vill du sova med linser finns det vissa linssorter som är fungerar vid dygnet-runt användning. Om du ändå råkar somna med linserna så kan det kännas torrt när du vaknar. Ta inte ut dem direkt utan droppa lite linsvätska i ögat och vänta en stund för att sedan plocka ut dem när de inte känns torra längre.

Hur länge kan man använda en månadslins om man inte har den varje dag?

För alla månadslinser gäller regeln: Kasta linsen en månad efter att du haft den första gången, oavsett antal dagar du använt den. Tvåveckorslinser kastas två veckor efter man använt den första gången och endagslinser används bara en gång. Lätt som en plätt! :)

Ska jag sminka mig före eller efter jag satt in linserna?

Ta på linserna före makeup. På kvällen ska linserna tas av innan du tar bort makeupen. En lätt regel är: Alltid linserna först!

Kan jag ha linserna på i solariet?

Du bör inte ha linserna på när du solar i solarium.

Kan man bada med linser?

Tänk på att det är stor risk att tappa linserna när man badar med linserna och att det är ökad risk för infektion. Använd simglasögon. Om du har dygnet-runt linser och har badat med dessa ska du ta ur linserna på kvällen och descinficera dem över natten.

Jag har problem med torra ögon

Om ögonen känns torra med linserna kan man använda speciella fukt- och smörjdroppar som finns att köpa hos optiker och på apotek. Det kan också vara så att det finns en linssort som känns mindre torr för dig - rådfråga din optiker!

Jag ser suddigt med mina progressiva linser

Med progressiva linser är det viktigt att alltid ha bra ljus när du läser. Vid bilkörning i starkt solljus förbättras skärpan om du använder solglasögon.

Hur ofta ska jag kontrollera mina ögon? Om jag får problem med linserna?

När du bär linser är det viktigt att kontrollera dina styrkor och att göra hälsokontroller av dina ögon regelbundet. Vi rekommenderar vanligtvis kontroll en gång per år. Om du har dygnet-runtlinser är ett vanligt kontrollintervall var sjätte månad. I bland kan det vara nödvändigt med tätare kontroller, din optiker kan ge dig råd. Om du har problem med linserna eller synen ska du inte tveka att gå på ögonkontroll, det kan löna sig.

Hur sätter man in linser?

Följ den här guiden för att sätta in linserna

Vi har Stockholms nöjdaste kunder!

Omdömen om City Optik

Via Reco kan våra kunder ge oss ett omdöme.

Läsa alla våra omdömen här