Vi vill sätta ljuset på den oroväckande ökningen av närsynthet hos barn, som i slutändan kan leda till synpåverkande ögonsjukdomar. WHO betecknar ökningen av närsynthet i världen som en pandemi. Men det fina är att det går att förebygga. Helt gratis och väldigt enklelt också! De tre viktigaste åtgärderna är att vistas mer utomhus och mindre inomhus vid skärmar. Den tredje åtgärden är inte gratis men kostar inte mycket, och det är att tända lampor för att inte sitta och läsa i dunklet.

 

Närsynthet hos barn - här är riskfaktorerna

De stora riskfaktorerna för att bli närsynt är genetik och livsstil. Om bägge föräldrarna är närsynta är risken att barnet blir närsynt 50%. Om ena föräldern är närsynt är risken att barnet blir närsynt 30%.

De senste åren har stora studier gjorts på närsynthetsutveckling hos barn, och man har kommit fram till att de tre viktigaste riskfaktorerna i det dagliga livet är långvarigt tittande på nära håll, att spendera mycket tid inomhus och att vistas där det är svag belysning.

Varför är närsynthet dåligt?

Mindre än trettio år framåt, vid år 2050, beräknas hälften av jordens befolkning vara närsynta. Varför är det dåligt? Jo, för att risken att senare i livet drabbas av glaukom, grå starr, glaskroppsavlossning och näthinnesjukdomar ökar.

Om närsyntheten ökar, då ökar också antalet personer med så kallad grav myopi, när man behöver starka glas eller linser för att kunna se. Man brukar säga att gränsen för grav myopi går vid -6,0. När man är grav myop har man dramatiskt ökade risker för ögonsjukdomarna ovan.

Linser kan minska närsynthetsutveckling hos barn

Det är viktigt att undersöka om ditt barn är närsynt eller på väg att bli närsynt. Om det skulle vara så finns det linser som bromsar upp närsynthetsutvecklingen med cirka 50%. Glasögonglas som bromsar upp närsyntheten är på G att introduceras i Sverige och det kommer vi alldeles snart att kunna erbjuda.

Vi kan tillpassa MySight den fina engångslinsen som är speciellt designad för att bromsa närsynthetsutveckling.

Läs mer om närsynthetsutveckling hos barn hos Cooper Vision som tillverkar linsen. Det är från deras sida vi lånat de fina illustrationerna ovan.

Beställ synundersökning till barn

Beställ tid för en helt vanlig synundersökning för ditt barn för att hitta eventuella synfel. De allra flesta kan enkelt avhjälpas för att ge barnet bra förutsättningar att klara vardagen, och om barnet är närsynt kan en process inledas som bromsar en hastig utveckling. Barn från 8 år är varmt välkomna till oss för en synundersökning.

Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande


RING OSS 08-791 75 70

MAILA OSS

BOKA TID

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev