Den 12 mars infaller Världsglaukomdagen då fokus ligger på att sprida kunskap om ögonsjukdomen glaukom. Målet är att fler människor med glukom ska upptäckas och få chans till snabbare och bättre vård.


Vad är glaukom?

Glaukom är  en sjukdom som drabbar synnerven. Glaukom är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet i världen. Förhöjt ögontryck, ålder och ärftlighet är de största riskfaktorerna att drabbas av glukom.

Hur vet man om man har glaukom?

Den vanligaste formen av glaukom ger inga symptom, så man kan själv inte lista ut att man har det. I ett långt gånget stadium försvinner delar av synfältet, och först då kanske man inser att något är fel.
Akut glaukom är mer ovanligt. Det ger smärta och suddig syn, så det är lätt att förstå att man ska söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Eftersom det är svårt att själv upptäcka tecken på glaukom är det viktigt att regelbundet göra en fördjupad synundersökning, en så kallad ögonhälsounderökning. Den innefattar ögontrycksmätning, ögonbottenfoto och synfältsmätning. Det är särskilt viktigt om glaukom finns i släkten.

Med avancerad utrustning, en så kallad OCT-kamera, går det upptäcka tecken på glaukom i ett mycket tidigt skede.
Glaukom kan inte förebyggas, men sjukdomsförloppet kan bromsas med hjälp av mediciner och behandling med laser eller kirurgi.
Välkommen att boka din ögonhälsoundersökning hos oss. Du kommer att bli undersökt på vår nya klinik som ligger på andra sidan gatan.  Kliniken har ny super-avancerad utrustning (bland annat OCT-kamera) och våra optiker är mycket rutinerade och duktiga.


Glaukom i Sverige

Cirka 150 000 personer i Sverige har diagnosen glaukom men man räknar med att 150 000 personer ytterligare har det, men vet inte om det. Så återigen - viktigt - boka en ögonhälsoundersökning för att få reda på hur det ligger till med dina ögon.

Kontrollera om du har glaukom genom att boka tid här >

Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande


RING OSS 08-791 75 70

MAILA OSS

BOKA TID

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev