12 oktober är World Sight Day 2023

World Sight Day infaller torsdagen den 12 oktober och i år ligger fokus på vikten av god ögonvård på arbetsplatsen. Denna dag ska uppmuntra alla arbetsgivare att se över sina rutiner för bra ögonhälsa. En god ögonhälsa leder till större välbefinnande och högre produktivitet. En första start är att se till att alla anställda får göra en synundersökning.

WorldSightDayPoster

 

World Sight Day torsdag 12 oktober 2023

Under hashtaggen #LoveYourEyes initierar den globala organisationen IAPB (International Agency for the Prevention of Blindness) varje år en dag med ögonhälsa i fokus. 2023 handlar det om ögonhälsa på arbetsplatsen.

Vad innebär ögonhälsa på en arbetsplats?

En ögonhälsopolicy kan till exempel innefatta regelbundna synundersökningar, kontroller att skärmplacering, arbetsavstånd och belysning är korrekt, ge information om blinkövningar och ögonlocksmassage samt att ge tillgång till enklare ögonvård som smörjande ögondroppar.

Vid fabriksarbete eller annat arbete där risk för skada på ögonen finns kan en ögonhälsopolicy innefatta allt ovan men även skyddsglasögon samt påminnelse och information om vikten av att använda dessa.

Enkla tips för dig som arbetar vid skärm

Om du sitter vid en stationär dator är det viktigt att inte ha skärmen för nära. En bra tumregel är att ha skärmen på minst en armlängds avstånd. Det är också vilsammare om ögat får titta aningen nedåt, så ha skärmen så långt ner du kan.

Den här regeln gäller egentligen allt som du tittar på; mobil, padda, tidning och liknande. Håll inte för nära! Ju närmare desto mer ansträngande för ögonen.

Det är lätt att fastna och ha blicken på skärmen under lång tid. Tänk på att titta upp och bort ibland, helst ut genom fönstret. En enkel regel är 20/20. Det vill säga att var 20:e minut ska du titta upp och fästa blicken långt bort i 20 sekunder. Det bästa är om du kan titta ut genom fönstret. Då slappnar ögat av och får mer kraft att klara det ansträngande jobbet att se på nära håll.

Glöm inte att blinka! När du ser på skärmen blir blinkfrekvensen lägre och det kan ge besvär som grusiga och torra ögon. Vissa får ögon som svider och de kan rinna ibland. Försök komma ihåg att blinka ordentligt så ofta kan. Gör gärna en kort blinkövning var 20:e minut.

Om du vill ha något som bättrar på direkten ska du köpa smörjande ögondroppar eller ögonspray. Lindrar snabbt och är jättebra!

synundersökningcityoptik

Boka synundersökning

Om du arbetar mer än en timme om dagen vid skärm ska arbetsgivaren se till att en synundersökning görs för att kontrollera om du behöver speciella arbetsglasögon.

Fråga på ditt jobb vilka rutiner de har. Boka sedan in dig på en förstklassig synundersökning hos oss.

 

    Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande


    RING OSS 08-791 75 70

    MAILA OSS

    BOKA TID

    Anmäl dig till vårt nyhetsbrev