I en debattartikel i vår branschtidning Optik ber vi om en upptrappning av miljöarbetet, framför allt hos våra leverantörer. Vi efterlyser bland annat bättre förpackningar och transporter, bättre information om hur deras miljöarbete ser ut. Det finns några leverantörer som sticker ut som utmärkta exempel på hållbart arbete och hållbara produkter. Ta rygg på dem! Vi själva knogar på i det lilla med små steg i taget. Det senaste är att vår kaffemaskin är utbytt till en långt mer resurssnål variant. Den nya är en schweizisk Jura som är byggd för att hålla länge. Och kaffet är numera självklart ekologiskt :)

Det här budskapet fick vi med i senaste numret av Optik:

Dags att öka takten i miljöarbetet

I vår butik blir vi ofta irriterade över materialslöseriet i branschen. Det handlar om enorma mängder onödiga plastförpackningar, att enstaka artiklar levereras i jättestora paket, att posters och andra marknadsföringsdetaljer kommer fast vi inte beställt det. Som vi uppfattar det, är de största leverantörerna de största bovarna. Alltså finns ju en enorm potential att minska slöseriet.

Genom åren har förbättringar skett men det finns mycket kvar att göra.

Paketera smartare. Fundera om allt emballage behövs. I så fall – kan plasten bytas ut mot papper? Använd minsta möjliga kartong att frakta i.

Medföljande glasögonfodral är inget måste. Många har ju alltid glasögonen på näsan. Om det ska vara fodral till alla bågar, gör dem hopvikbara. Kanske av papper? Skicka inte ut reklammaterial som inte butiken har beställt.

Låt oss få information om hur ert miljöarbete ser ut så kan vi i vår tur kommunicera ut till våra gemensamma kunder.

Vi misstänker att våra kollegor ute i butikerna redan arbetar klimatsmart, men om det finns någon som inte kommit igång än går det snabbt att börja med förslagen nedan.

Sopsortera. Samla ihop beställningar för att minimera antalet leveranser. Ge information till kunderna så att de kan agera miljösmart. Hjälp kunder återanvända bågar. Fråga era leverantörer hur deras miljöarbete ser ut.

Vi är inga experter på hållbarhet. Ibland sätter tid, utrymme, ork och dålig kunskap gränser för hur bra och snabbt vi kan ställa om för bättre miljöfokus. Men steg för steg jobbar vi för ett bättre och smartare hållbarhetsarbete i verksamhetens alla delar. Hoppas det här inlägget peppar oss alla att öka takten.

Bästa hälsningar från kollegorna på City Optik Stockholm

Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande


RING OSS 08-791 75 70

MAILA OSS

BOKA TID

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev