Nyårsafton i dag och vi ska fira och ha kul. Fyrverkerier är många festers höjdpunkt och stämningshöjare. Men det kan vara riskfyllt för dina ögon att pyssla med raketer. Varje år skadas 100 personer av fyrverkerier så svårt att de måste uppsöka sjukhus. Många av dem med svåra ögonskador.

Trots att hårdare regler kring fyrverkerier har införts, sker många olyckor. De flesta som skadar sig är män under 25 år och många är under 18 år trots att det är åldersgränsen för utomhusfyrverkerier. Åskådare skadas nästan lika ofta som den som avfyrar pjäsen.

S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm berättar att de senaste tre åren har två till fyra patienter kommit till ögonakuten under nyårshelgen med ögonskador efter fyrverkerier.

– Det kan röra sig om mer eller mindre svåra brännskador på själva ögat eller på ögonlock och omgivande hud. I allvarligare fall om själva raketen träffat ansiktet eller rakt i ögat är synprognosen tyvärr oftast mycket dålig. Även champagnekork mot ögat förekommer, vilket också kan ge allvarliga skador då traumat är så pass kraftigt, säger Anna Cullhed Farrell, ögonspecialistläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.

Hon berättar också att det finns patienter med allvarliga skador såsom brännskador i öga och ansikte efter fyrverkerier, som primärt inte kommer till ögonakuten, utan till en medicinsk akutmottagning, och därefter blir bedömda av ögonläkare.

Att råka ut för att en fyrverkeripjäs exploderar i ansiktet kan innebära ett livshotande trauma med invalidiserande skador som följd. Många förlorar synen eller till och med ögat.

– Om alla följer de regler och åldersgränser som gäller för fyrverkerier kan man förhoppningsvis minimera och kanske till och med undvika fyrverkerirelaterade skador. Var medveten om att raketer kan orsaka mycket allvarliga skador, inte bara i ögat! Och slutligen, tänk på att det inte endast är den som hanterar fyrverkerierna som kan skadas, utan även åskådare och förbipasserande, säger Anna Cullhed Farrell.

Gradvis har en hårdare reglering kring fyrverkerihantering införts och antalet dödsolyckor och olycksfall har minskat. Sedan 1 juni 2019 gäller dessutom nya regler för användning av raketer med styrpinne. De får bara användas av personer med särskild utbildning och tillstånd från kommunen.

Källa: S:t Erik Ögonsjukhus

Bild: www.fotoakuten.se

Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande


RING OSS 08-791 75 70

MAILA OSS

BOKA TID

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev