Att känna sig trött i ögonen är extra vanligt efter semestern, när skola och jobb drar igång med full fart. Det är många som undrar varför ögonen känns så trötta fastän man ser tydligt och bra.

Hur jobbar ögonen

Att kunna fokusera och se skarpt kräver mycket arbete av ögats muskler och synsystem, speciellt när du ska läsa på nära håll i mobilen eller på datorn. Därför kan även personer med bra syn ha problem med trötta ögon.

För att kunna se bra på nära håll måste ögat zooma in, då spänns musklerna så texten blir tydlig. Det är ett avancerat zoom-system med fler muskler inblandade. Ögat måste alltså anstränga sig hela tiden när vi tittar på något på nära håll, och det är självklart att musklerna tröttas ut om vi håller dem spända länge. Tänk om du skulle hålla biceps alldeles spänd en halvtimme? Du skulle förmodligen bli ganska trött i armen...

Trötta ögonmuskler ger inte bara trötta ögon utan det är också vanligt med huvudvärk, svidiga ögon och suddiga bokstäver. Det drabbar alla åldrar, även barn och ungdomar.

Vad kan man göra åt trötta ögon?

Låt ögonen vila är det enkla botemedlet. Men det är ju inte så lätt när vi hela tiden ska kolla i mobilen, arbeta vid datorn eller läsa på plattan.

Ett enkelt tips är 20/20 regeln som innebär att efter 20 minuters tittande på nära håll ska du titta ut genom fönstret, eller i alla fall ut i rummet, i 20 sekunder. Tänk också på att ju närmare du håller det du tittar på, desto jobbigare för ögat. Så håll mobilen lite längre ifrån och skjut dataskärmen en bit bort. När det gäller barn är det bättre att de tittar på film på TV än i mobilen. TV:n är ju längre bort.

Ett av de bästa tipsen mot trötta ögon är att använda glasögon med speciella glas som minskar ögontrötthet. Eyezen heter det senast utvecklade, där du ser skarpt på alla avstånd och låter samtidigt ögonen vila. Mindre huvudvärk och mindre trötta ögon är direkt-effekten av att använda glasögon med Eyezen-glas.

Låt ögonen vila med Eyezen

Essilor Eyezen™ tillhör en ny generation enkelslipade glas för personer i åldern 20 till 45. De skyddar mot ansträngda och trötta ögon även efter lång tid framför digitala skärmar. Ett extra plus är att de skyddar mot det skadliga blå ljuset också. Boka tid för en synundersökning redan i dag och du kommer att få ett skönare liv framför skärmen.

Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande

RING OSS 08-791 75 70

MAILA OSS

BOKA TID

Medlemskap i City Optiks vänner