Det var rubriken på ett inslag i kvällens Aktuellt, och det är även en sanning vi konfronteras med varje dag. Det är helt klarlagt att vårt ökade seende på skärmar och andra saker på nära håll ökar närsyntheten. Det gäller för alla åldersgrupper och i hela världen. Docent Tony Pansell vid St Eriks ögonsjukhus ordinerar mikropauser då och då för att låta ögat slappna av.

Det forskas just nu väldigt mycket på sambandet mellan seende på skärm och närsynthet. Som ett resultat har det nyligen lanserats speciella linser som kan bromsa upp närsynthetsutvecklingen på barn och ungdomar.

För alla gäller dock Tonys råd: Ta då och då en micropaus från skärmen. En bra regel är 20-20-regeln; Var tjugonde minut tittar du upp från skärmen i tjugo sekunder. Så långt bort som möjligt, helst ut genom ett fönster.

Det är också vanligt med torra ögon, trötta ögon och huvudvärk om du använder skärm mycket. Som tur är finns en massa bra hjälpmedel för att lindra. Det finns bland annat speciella skärmglasögon, speciella glas för dig som använder mobilen mycket och ser bra men ofta är trött i ögonen. Det finns även kontaktlinser som är bra mot ansträngda ögon vid skärmen. För torra ögon finns jättebra droppar och sprejer.

Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande


RING OSS 08-791 75 70

MAILA OSS

BOKA TID

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev