Har du också funderat på om polariserande solglasögon påverkar möjligheten att se head-up displayen? Head-up display finns i vissa bilar och innebär att hastighetsmätaren och de andra instrumenten speglas i vindrutan. Polariserande glas filtrerar bort speglingar och störande reflexer som kommer nerifrån - så hur fungerar det då i praktiken med head-up display? Vi har ställt frågan till olika biltillverkare, bland annat Volvo, Audi, Ford och BMW.

Audi, SEAT, SKODA & VW

Ja, glasögon med polaroidfilter samt ogynnsamma ljusförhållanden kan påverka visningen på head-up displayen negativt. Förutom polariserande glasögon påverkas visningen av din sittställning och head-up displayens höjdinställning. Bilden är lånad från audi.se

BMW

Heads-up displayen är en reflektion i vindrutan. Polariserande glas i glasögonen minskar reflektioner, t.ex. blänk ifrån motorhuven, vägbanan och så vidare. Detta innebär alltså att synligheten på en head-up display kan bli väldigt låg. Den syns, men inte alls så klart som man gör utan glasögon eller med icke polariserande glasögon. Man kan vrida upp ljusstyrkan på head-up displayen till maximalt, vilket kan hjälpa litegrann, men då kan detta ljus bli väldigt starkt om man tar av sig glasögonen.

Volvo

Om du använder polariserande glasögon så skall det inte på något sätt påverka möjligheten till att se head-up displayen. Den visuella upplevelsen skall inte påverkas.

Toyota

Vindrutedisplayen kan verka mörk och svår att se med solglasögon, särskilt polariserande solglasögon. Justera ljusstyrkan på vindrutedisplayen eller ta av dig solglasögonen.

Citroën

Polariserande glasögon reducerar all reflektion. Det kan därför bli svårare att se instrumentskärmar då dessa alltid har en viss reflektion i sig. Däremot har vi en liten plexiglasskiva innanför vindrutan, så därför bör det gå att se informationen på instrumentskärmen men med någor sämre ljusstyrka.
Vi har inga tester på detta, vi rekommenderar att du besöker en av våra återförsäljare för att själv testa.

Ford

Detta är en fråga som din optiker kan svara på bäst eftersom att hen känner dina ögon och har kompetensen. Teorin bakom
 polariserat glas bygger på att man försöker ta bort blänk från bland annat väg och vindrutan medan man kör, samt även försöker
 dämpa mötande blåljusreflex från bilar.

Vi frågade några optikerkollegor också

"Hade en kund som fick byta från polariserande till vanliga solglas då det inte funkade med HUD:en i hans bil. Vet inte märket."

"Hört att det inte funkar på BMW... Dock ser man den vanliga instrumentbrädan."

"VW funkar om du tiltar huvudet. Det funkar ändå..Du har ju vanliga mätare som går att läsa av bekymmersfritt. Samma med BMW."

"Polariserande uppfällbara clip-on är ett bra alternativ."

"Hade en kund med en Volvo där jag fick byta ut glasen till opolariserade."

"Körde Volvos senaste, med headdisplay. Mina polariserade sololglasögon filtrerade bort lite av informationen, men inte allt. Väldigt skönt i motljus med polariserade trots störningarna i displayen."

Dela gärna och håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter och erbjudande


RING OSS 08-791 75 70

MAILA OSS

BOKA TID

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev